събота, 18 септември 2010 г.

"Tropical Malady" - "Тропическа епидемия" - Апичатпонг Уирасетакул


Реших днес да представя тайландския филм "Тропическа епидемия". Филмът е показван веднъж у нас в рамките на Фестивал на далекоизточното кино 2009 година. Световната примиера е през 2004 на Фестивала в Кан, където е удостоен с "Наградата на Журито"

Режисьорът Апичатпонг Уирасетакхул принася зрителя в красивите планини на Тайланд. Филмът е пълен с прекрасни природни гледки, а дългите непрекъснати сцени те оставят да им се насладиш напълно. Главните герои са двама мъже между, които се заражда любов.

 На моменти историята се доближава много до магическия реализъм. На мен лично на места ми напомня на произведение на Габриел Гарсия Маркес.

За човек, който за пръв път гледа филм от този жанр, в началото филмът няма да е много лесен за гледане, но безспорно това е една от най-стойностните кино творби правени някога, може би, дори една от най-странните. 


От кадрите блика красота, чувства, приказност. Камерата навлиза в съзнанието и ни показва неговата сила и как то може да се материализира в различни форми. Показва първичните желания и как човек се слива с природата физически и духовно. Колкото и думи да напиша, нито една от тях не ще се приближи и до една хилядна от силата на филма.


Препоръчвам този филм на ценителите на качественото кино, киното, което все още е изкуство.

След края на "Тропическа епидемия" се чувстваш някак си променен и духовно нахранен ;)


на снимката: Апичатпонг Уирасетакхул (Джо)



Филмът не е много популярен и не може да се намери в българските торент тракери, така, че който желаее да го гледа трябва да го потърси в някои от чуждите, където го има със субтитри на най-различни езици.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар